Ozellikle yurtdisindaki okullar olmak uzere pek cok yurtici ve yurtdisi okulun kabul icin istedigi on sart portfolyodur. Elinizde bir portfolyonuzun olmasi size sadece egitim konusunda degil is konusunda da kapilarin acilmasinda kolaylik saglayacaktir.
Especially when you want to enter to design school, their precondition is having a portfolio. Your portfolio doesn't help you just about the education, it will be also useful for finding job.
IEU Fashion Exhibiton
London School of Fashion'in hazirladigi iki videoyu sizlerle paylasacagim, az cok bir fikir edinmeniz konusunda. Unutmayin ki bu videolar lisans egitimi oncesi hazirlanan portfolyoyu anlatiyor. Eger yukseklisansa basvuracaksaniz portfolyonuz kendi bolumunuze yonelik olmali. (grafik, icmimari, moda...)
I put these two videos which were prepared by London School of Fashion. You can understand the basic lines of portfolio development process and its content.
Portfolyo hazirlama sureci nasil olmali? Preparing a portfolio
Pek cok interviewda (okula yada ise alimlar oncesinde yapilan gorusmelerde) onunuzde kendi fikirlerinizi, kisiliginizi ve tasarim tarzini yansitabileceginiz bir adet portfolyonuz ve kisitli zamaniniz olacak. Bu nedenle portfolyonuzun sizi anlatabilir olmasi bence onemlidir.
When you have an interview in the school, generally you have limited time. So you have to show yourselfs quickly but intensively. Because of that portfolio can be mirror of your thoughts and ideas. You can show your knowledge across a number of projects.
Peki portfolyonuz ne gostermeli?
What should it contain?
En cok sorulan sorulanlardan bir digeri ise portfolyo neleri icermelidir. Butun projelerimin hepsini koymali miyim sorusu oluyor. Bence lisans egitimi oncesi hazirlanan portfolyolarda cok yonluluk onemlidir, ama yukseklisans icin hazirlanan portfolyolarda ne istediginizi bilmelisiniz. O amaca yonelik calismaniz daha dogru olacaktir. Okulda yaptigimiz projelerimizin hepsini koymali miyim, diye soranlar oluyor. Tasarimda ve degerlendirmede kesin dogrular olmadigi gibi bunda da kesin olarak sunu yapin demiyor kimse, ama tercih edilen; 4-5 tane gercekten icinize sinen, en guclu buldugunuz islerinizi koymaniz olacaktir. Birinde teknik cizim yeteneginizi, birinde photoshop kullaniminizi, birinde el ciziminizin ne duzeyde oldugunu gostererek, daha oncede belirttigim cok yonlulugu yukseklisans programlari icin hazirladiginiz portfolyonuza adapte edebilirsiniz.
The portfolio should comprise of examples investigation,process and your final product. You can also put your manipulations,collages,drawings etc. There is no any certain rules about portfolio but these are well accepted ideas. Also you have to know your strong side. If you drew bad illustrate one of your project, you don't need to show it in whole page. You can just put them in a half page.
Okula kabul surecleri ulkeden ulkeye degisir. (ornegin ingilteredeki okullarin pek cogu okul donemi boyunca yaptiginiz sketchbooklarinizi da gormek ister)
Admissions are changed by where you want to enter generally. ( for example for England; they also want to see your sketchbooks too, you have to research in school's webpage about the details.)
Ornek sketchbook sayfalari / Sample sketchbook pages via showtime
Peki projeleri nasil duzenlemeliyiz derseniz, bitmis cizimlerinizin tumunu koymak yerine 5-6 tanesini koymaniz yeterli olur. Gene ayni proje icin yaptiginiz sketchbooktan, projenizi en etkili bicimde anlattigini dusundugunuz bazi imajlarla proje sunumunuzu destekleyebilirsiniz. Ya da sadece bir moodboard ile projenizin gorsel ozetini sunabilirsiniz. Teknik cizim koyup koymamak sizin insiyatifinizde olan bir seydir. Ancak bitmis urunun (yani final garment) fotografini koymak sizi 1-0 onde baslatacaktir buna eminim. Projenizin kisa bir yazili aciklamasi da muhakkak olmasi gerekenler arasinda.
For every project, I prefer to put my best 5-6 illustrations with project explanation article. Also put some important points and images from my sketchbook, or you can just make a little moodboard about your project.
All images from:Csm Showtime
Projenizin hangi yonu gucluyse onu vurgulamayi unutmayin.
Cok kotu eskizler yaptiginiz bir projenizin cizimlerini 2 kocaman sayfaya yerlestirmek yerine, birakin yarim sayfada dursunlar ve minik gozuksunler :)
Baska neler koyabiliriz portfolyo derseniz, sizin hayal gucunuzle sinirli diyebilirim: Kumas denemeleriniz,manipulasyonlariniz, kolajlariniz vs
Sadece kolay anlasabilir bir formatta sunmaya ozen gosterin.
Sizlere kaynak icin bakinirken soyle bir ornek buldum. Eski bir portfolyoya benziyor ama az cok fikir verebilicegini dusundum : http://www.huec.lsu.edu/faculty/hpark/portfolio.htm
Aklima simdilik bu kadari geliyor, sorulariniz varsa hem yorum birakarak, hem de maille sorabilirsiniz (en altta mail adresim mevcut.)
If you have any question about portfolios or anything you can just send message or leave a comment