24 Nisan 2011 Pazar

Moda tasarım okumak... Demek...

Ben bugün biraz moda tasarım okuyan gençliğin çilesinden bahsetmek istiyorum. Açıkçası defilelerde & fotograflarda herşey güllük gülistanlık gözükürken, ne çileler çektiğimizi, bazılarına garip gelen şeylerin bizim için nasıl alışkanlığa dönüştüğünü size anlatıcam...
Öncelikleee...

Hayatımda şuana kadar derli toplu çalışabilen bir moda tasarım ögrencisi görmedim. O yüzden şöyle bi genelleme yapsam yalan söylemiş sayılmam herhalde: Moda tasarım ögrencisi dağınıktır!
Toplu olmak istese bile maalesef başarması çok zordur!

Ve bu dağınıklığı çoğu zaman bi yerden bi yere taşıması gerekir:D

Tasarımlarını illa açık gözüyle yapacak diye bu kural da yoktur. Deneysel çalışacağım diye daldan dala, yöntemden yönteme atlar durur.
Gözü kapalı demişken, doya doya uyuyabildiği günler sınırlıdır.
Zira diğer bölümlerle karşılaştırmak gerekirse normal bir üniversite öğrencisi günün en fazla 8 saatini okula gel gite harcayıp , geri kalan kısmını hayatına ayırabilirken. Moda tasarım öğrencisi günün her saatinin anlamını gayet net bilir, kuşluk vakitleri, sıçtın mavileri, yat sıbar yemekleri onun için vazgeçilmezidir.

Günün 24 saati onun için moda tasarım bölümüne ayrılmıştır.

Mimarlık öğrencileriyle sonu benzeme dahi kaderi pek bir benzemektedir. Genelde sabahlamaları ortak olan bu bölümlerde ortak bir gönül bağı mevcuttur. :)

Çoğu zaman pek çok özel şeyi kaçırır. Arkadaşlarının doğum günleri, konserler, ailece çıkılacak pazar gezileri onun için herzaman ertelenen planlardır...


İlla kumaşla çalışacak diye de bi kural yoktur pek tabi... Malzeme ayırt etmeksizin çalışır... Yerlerde çalışır,masada çalışır, masanın üstüne çıkar çalışır...


 Kumaşla çalışırkende çoğu zaman elindeki kumaşı beğenmez, rengini değiştirme çabasına girer, degrade efektli elbisenin, degrade efektli bi elden daha güzel gözükecegini bilse bile, kaçınılmaz son gene onu bulur.
(degrade: renk geçişi)

Tırnaklara sürülen ojelerin bahsine hiç girmeyeyim, sapasağlam kurumayı becerebilen bir oje kaç saat sakin sakin tırnakta durur tam bilemiyorum..

Birşeyler için sebep sonuç ilişkisi kurulacaksa bunu en iyi kuracak kişi, gerekirse en hızlısından bir nedene baglayacak kişi gene moda ögrencileridir. 

Moda tasarımında iyi çizmek gerekir mi diyen kişilere gelsin bu anlattıklarımda...
Moda tasarımı okuyan kimse birer ressam değildir. Moda tasarımı okuyan kişide öncelikle yaratıcılık olması gerekmektedir, bunu ifade etme yollarından biridir sadece; çizim...

Aklıma gelenler şimdilik bunlar...
Öperim sizleri =)

12 yorum:

İrem GÖKER dedi ki...

İstiyorum istiyorum o okulu ço kistiyorum :) Sen bi mesleğe karar verdnmi ? Bide bu ünvden hangi mesleklere sahip olunabilir?

Peaceinwonderland dedi ki...

Bir an moda tasarım okumasam mı diye düşündüm. :D
Tabi ki vazgeçmeyeceğim bir tutku bu.
Sana kolaylıklar :)

Cocorosie dedi ki...

tabiki vazgeçmee oku:) ben sadece eksi yönlerinden bi tutam yazdım;)

Meslek kısmınıda başka bi postta yazayım:)

What's Next dedi ki...

moda tasarımı okumayı istiyorum, bu yazı gerçekten çok açıklayıcı oldu, teşekkürleer :)
sana da kolay gelsin :D

Glow Twist dedi ki...

Çok güzel anlatmışsın,çok saygı duyarım yetenekli insanların içlerindeki enerjiyle tasarım yapmalarına,sihirli birşey bence,ve önüne gelen herkesin( özellikle sosyetik güzeller) tasarımcıyım veya modacıyım demesine tahammül edemiyorum...

Cocorosie dedi ki...

@Glow Twist
ah sende benim içimdekilere tercüman oldun sosyetik güzellerle ilgili:)

Adsız dedi ki...

bende moda tasarım okumak istiyorum ama hayalimde hep değişik tasarımlar yapıyorum maalesef bunu çizime dökemiyorum normalde dökerimde bunu hiç denemedim ve hiçde fırsatım olmadı ben o bölümü okuduğum zaman acaba çizimlerim fikirlerim daha çok gelişirmi?çok merak ediyorum sonra yeni fikirler üretememkten korkuyorum.bana fikir verebilirmisiniz ne yapmam gerek sizce.

Cocorosie dedi ki...

valla tatlım yıllardır aynı korku benimde hep aklımın bi köşesinde olur bilirmisin, ama sorun olmuyor yani, hep yeni bir fikir çıkıveriyor... Moda tasarım eğitimi kesinlikle insanın ufkunu açıyor ama, eger ileride kendini bu ortamda görmek istiyorsan, bu bölümümü seç derim:)

Adsız dedi ki...

çok teşekkür ederim kesinlikle seçicem:))

Adsız dedi ki...

ben moda tasarım okuyorum ama tasarımlarımı firmalara göstermek,hemen para kazanmak istiyorum,korkuyorum da:(bi umut var mı sence böyle bir şey olabilir mi?????

Cocorosie dedi ki...

freelance seklinde calismak gibi birsey sanirim istedigin, tabiki boyle bir sansin var. ama sektoru ve calisma seklini bilmenle alakali olarak tutunabilecegini saniyorum. Yaninda muhakkak isi bilen birilerinden destek almalini oneririm

Adsız dedi ki...

bir moda tasarımcının yanında iş bulmak istiyorum,bunu nasıl yapabilirim söyler misin??şimdiden teşekkürler...